20. november hadde skolen besøk av tidligere student Tuva Synnevåg, som fortalte om yrket sitt og veien fra Asker Kunstskole (som det het den gangen) til det hun jobber med i dag. Tuva er animatør og illustratør og har en bachelorgrad i animasjon fra Høgskulen i Volda. Hun har laget en rekke filmer og bøker, både alene og gjennom samarbeid med andre. Denne høsten er hun aktuell med adventsboka Veien gjennom vinterskogen sammen med forfatter Helene Uri.
Etter Tuvas presentasjon bad vi henne svare på tre kjappe spørsmål:
Hva liker du best med yrket ditt som animatør og illustratør?
-At jeg kan tegne. Jeg har en pasjon for tegning, så at det er jobben min, er det beste av alt. Jobben som frilans animatør og illustratør er også veldig allsidig; noen ganger får jeg oppdrag som er helt streit 8-16 jobb, andre ganger må jeg bruke av meg selv for å finne uttrykket, hvordan formidle det og så videre.
Jeg liker å jobbe alene på hjemmekontor, det passer meg godt. Men jeg syns også det er veldig hyggelig og interessant med samarbeidene som oppstår på de forskjellige prosjektene. Det er givende å lære nye ting og om andres fagfelt og idéer, noe jeg dumper mye borti.
Hva lærte du på Asker kunstskole som du har fått bruk for i yrket ditt?
– Først og fremst mengdetrening i å tegne kroki. Når man tegner mye kroki, får man en grunnleggende forståelse for menneskelig anatomi som jeg har hatt god bruk for når jeg animerer.
Har du noen råd til folk som kan tenke seg å bli animatør?
-Animasjon er mye forskjellig, det er dukke-animasjon, 3D-animasjon og spill-animasjon for eksempel. Selv er jeg 2D-animatør. Som dukke-animatør trenger man for eksempel ikke være god til å tegne, for da er det skulpturell forståelse som gjelder, så animasjon er et bredt felt. Det sies at en animatør er en skuespiller som ikke tør å stå på scenen. Hvis man vil jobbe med klassisk animasjon, har man antageligvis en liten skuespiller i magen.
Som animatør bør man ha interesse for historiefortelling og blikk for bevegelse, gjerne god romforståelse og en mengde med tålmodighet. Gode samarbeidsevner er også en nødvendighet. Folk flest ønsker seg gode dager og hyggelige samarbeid. Man kan være aldri så dyktig og talentfull, men hvis man ikke er en hyggelig samarbeidspartner vil man ikke bli valgt til samarbeid.
Generelt så er rådet mitt at det lønner seg å være lærevillig. Gå alltid inn i et prosjekt med en innstilling om hva du kan lære og tilegne deg av kunnskap. Lytt til hva som er målet med prosjektet og bring inn det du kan som er relevant, resten kan læres underveis.