Humor, metall og gjenbruk

Kjetil Aschim (f. 1980) har de siste årene skapt en rekke humoristiske, lekne og tankevekkende utsmykninger. Han har deltatt på en mengde utstillinger og er kjøpt inn av blant andre Kode Kunstmuseer, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim og Vestlandske Kunstindustrimuseum i Bergen. 12. mars besøkte han oss og fortalte om arbeidet sitt samt veien fra Asker kunstfagskole til det han jobber med i dag. Etterpå stilte vi ham noen kjappe spørsmål:

 Hva liker du best med yrket ditt som kunstner?
– Det beste med å være kunstner er friheten til å skape og utvikle egne ideer. Jeg elsker å jobbe med materialer og finne nye måter å uttrykke meg på, spesielt når jeg kan kombinere humor, metallarbeid og gjenbruk i mine skulpturer. I tillegg er det utrolig givende å se hvordan kunsten min påvirker og engasjerer andre, enten det er i offentlige rom eller i mindre gallerier.

Verket Kornaks på Fagerheim skole i Horten er laget av en gammel traktor!

Hva lærte du på Asker kunstfagskole som du har fått bruk for i yrket ditt?
– Asker kunstskole var en viktig start for meg. Der fikk jeg muligheten til å fordype meg i tegning og utforske ulike teknikker, noe som ga meg et godt grunnlag før jeg videreutdannet meg ved Kunsthøgskolen. Det var også et sted hvor jeg kunne utvikle en mer disiplinert arbeidsmetode og lære verdien av å jobbe målrettet med prosjektene mine. Miljøet på skolen var inspirerende og ga meg en forståelse av hva det vil si å jobbe med kunst på et seriøst nivå.

Vil du søke på Asker kunstfagskole? Les mer her!

Kjetils verk Damfrosk er del av den kunstneriske utsmykningen på Tvedestrand videregående skole i Agder og er laget av en Volkswagen boble fra 1968. Damfrosken er en rødlistet art som i Norge kun finnes på et avgrenset område i Agder.

Har du et råd til folk som kan tenke seg å jobbe med utsmykning?
– Mitt viktigste råd er å være tålmodig og bygge en god portefølje. Utsmykningsprosjekter krever ofte en lang prosess med søknader, dialog med oppdragsgivere og tekniske løsninger. Det hjelper å ha en tydelig visuell identitet og evnen til å presentere ideene sine godt. Nettverk er også viktig – snakk med andre kunstnere, arkitekter og prosjektledere, og vær åpen for samarbeid!

Se mer ev Kjetils kunst på Instagram og hans hjemmeside!