Asker Kunstfagskole ligger midt i Asker sentrum, rett ved både tog og buss. Når vi går inn på skolen, merker vi med en gang at vi har kommet til et kreativt sted med praktisk læring i fokus. I de industrielle lokalene er det workshops i alle rom. Vi er omgitt av staffelier, maling, skulpturer og tegninger. I ett av klasserommene står en gjeng førsteårsstudenter rundt en aktmodell. De skal lære anatomi og proporsjoner gjennom å male et levende menneske. I rommet der vi skal møte kunststudentene, sitter det en gruppe elever i halvsirkel rundt læreren og diskuterer en serie grafiske uttrykk. Les og se video av hva studentene selv sier om kunststudiene.
Kreativitet og kunnskap
Mathea er fra Bærum og går førsteåret på Asker Kunstfagskole. På videregående likte hun kunstfaget best. Etter videregående skole var Mathea usikker på hva hun ville gjøre. Interessen hun hadde fått for kunst motiverte henne til å søke kunstskole. Mathea liker friheten i kunst, at det ikke finnes en fasit og at regler kan brytes. Hun forklarer det slik:
– Her får vi god og morsom undervisning i både utøvende kunst og teori. Når jeg kan reglene, og vet hvorfor ting er som de er, da kan jeg utfolde meg friere og bevisst bryte normer for å skape noe nytt og spennende. Her lager vi noe nytt hele tiden. Det er veldig gøy!
Herman går også førsteåret her. Han pendler daglig fra hjembyen Kongsberg. Herman er helt sikker på at han vil leve av praktisk arbeid i framtiden.
– På folkehøyskolen oppdaget jeg at jeg likte best å jobbe praktisk og kreativt. Det er en glede i det å lage noe. Tror ikke at jeg vil føle det samme ved for eksempel kontorarbeid. Jeg fikk anbefalt Asker Kunstfagskole av en venninne som har gått her før, og er glad for at jeg fulgte anbefalingen, sier Herman.
Årlig studietur til utlandet
Mathea og Herman begynner ivrig å snakke om den årlige studieturen, som de synes både var lærerik og veldig hyggelig. Forrige tur gikk til Amsterdam. Der dro de på en mengde museer og gallerier med både eldre og helt ny kunst. Blant annet Van Gogh-museet, som Mathea likte spesielt godt.
– En uke før vi dro til Amsterdam, hadde vi kunstteori og nederlandsk kunsthistorie. Et fint bakteppe, som gjorde turen enda mer faglig verdifull. Da vi besøkte museer hadde jeg en større forståelse for det jeg så på. Det var motiverende og fikk meg til å ønske å lære og lage mer, forteller Mathea.
– Veldig variert og inspirerende gjestelærere
Marita og Steffen går andreåret på skolen. Steffen søkte Asker Kunstfagskole da han begynte å tegne i den forrige jobben sin, fordi han kjedet seg der. Marita ønsket å fordype seg i hobbyen sin og kunne tenke seg å leve av kunsten hun lager. Hun ser for seg at den kreative utdanningen her vil styrke henne, uansett hvilken karrierevei hun vil velge å gå.
Marita har flyttet fra Nordland for å gå her. Hun hadde sett for seg at det skulle være klasseromsbasert undervisning, som er typisk for høyskoler. Hun er glad for at det ikke er sånn:
– Vi kan jobbe veldig fritt med kunsten. Jeg liker at det er så variert. Her lager vi alle typer kunst. Jeg har fått en interesse for mye mer enn bare maling, som var det jeg kjente til da jeg begynte.
Marita konsentrerer seg om å lage mange bittesmå øyne som skal bli en del av hennes nyeste verk.
Steffen fremsnakker lærerne og gjestelærerne:
– Lærerne her er utrolig dyktige og gir tett og god oppfølging. Mange av gjestelærerne har studert her, og er i dag kunstnere, eller lever av kunst på en eller annen måte. Det er veldig inspirerende og motiverende å se alle mulighetene så tydelig.
Hvorfor vil studentene anbefale Asker Kunstfagskole
Til slutt spør vi de fire kunstudentene om de kan nevne én grunn til at de vil anbefale Asker Kunstfagskole.
Mathea og Herman er samstemte om at det er fint å møte mange forskjellige mennesker, med ulike interesser. De blir kjent gjennom kunsten og lærer mye av hverandre. Marita liker at de etter skoletid har tilgang på de fine lokalene, som har alt hun trenger for å lage all slags kunst. Steffen svarer lærerne. Fordi de sitter med høy kompetanse og har hjulpet ham med å finne sitt kunstneriske uttrykk.
Vi har stilt kunststudentene flere spørsmål. Se hva de svarer 🎥
(Artikkelen er også publisert her >)